Kako je gin osvojio svijet

Petak, 26. studenog 2021.

Gin je vrlo popularno žestoko alkoholno piće koje je doživjelo revoluciju i ponovnu popularnost u svijetu unazad pet godina. Tome je zaslužna tzv. „craft“ scena odnosno zanatski način proizvodnje koji se zasniva na malim destilerijama koje razvijaju vlastite brandove i specifične ginove. Upravo je gin proizvod s kojim se „craft“ destilerije, kojih je sve više u svijetu pa i u Hrvatskoj, probijaju na tržište.

Gin je destilirano alkoholno piće koje svoj prevladavajući okus dobiva iz borovice – bobica kleke (juniper na engleskom, jenever na nizozemskom, ginepro na talijanskom) po kojoj i dobiva ime. Borovica je plod smreke, lako se prilagođava svim vrstama tla i nadmorskim visinama, pa se tako može pronaći u svim područjima Hrvatske, najčešće u obliku grma ili stabla.

Kako se proizvodi gin?

Gin se dobiva destilacijom etilnog alkohola poljoprivrednog podrijetla (minimalne alkoholne jakosti 37,5 %vol) i maceracijom aromatičnih biljaka u alkoholu (korijander, anđelika, limunova korica…), a prevladavajuća aroma svakog gina treba biti borovica. Upravo tu leži tajna svakog recepta za gin kojeg svaka destilerija strogo čuva, a bezbroj mogućnosti miješanja raznog bilja, kora i plodova omogućuje brojne varijacije u okusu i mirisu te beskrajnu kreativnost u proizvodnji gina.

Kako je nastao gin?

Kao i mnoga druga alkoholna pića, i gin vuče svoje korijene iz biljne medicine. Aromatiziran bobicama borovice bio je popularan u srednjovjekovnoj Nizozemskoj i Flandriji. Imao je reputaciju lijeka za reumu, artritis i bubrežne probleme, vjerojatno zato što je diuretik.

Još je uvijek popularan u flamanskim zemljama, gdje ga pakiraju u poznate kamene boce i zovu Jenever. Kada je William III došao iz Nizozemske u Veliku Britaniju da bi postao kralj, donio je gin sa sobom i tu je ubrzo postao sveprisutan, unatoč tome što se način proizvodnje na Otoku malo razlikuje od originalne nizozemske metode jer se koristi drukčiji kotao za destilaciju.

Vrhunac popularnosti dostiže u 18. st. u Velikoj Britaniji, kada je, zbog toga što je bio manje oporezivan, postao alkohol siromašnih. S usponom britanskog imperija i pojavom nebrojenih zdravstvenih problema u europskim tropskim kolonijama, postao je popularan kao preventivni lijek za malariju, pomiješan s tonikom na bazi kinina.

U dvadesetim godinama 20.stoljeća gin postaje omiljeno piće u mnogim američkim barovima i jazz klubovima. 80-tih godina, kad se pojavljuje brend Bombay Sapphire, budi veliku znatiželju barmena i miksologa, nanovo postaje inspiracija i pokreće potragu za inovacijom u mnogim destilerijama. Danas mnoge na genijalan način obnavljaju recepturu svojih ginova, posvećujući se aromatizaciji s različitim sirovinama.

Koje vrste gina postoje?

Postoji više vrsta gina i kao njihov ljubitelj važno je da se upoznate sa svima. Važno je znati što pijete!

Glavne vrste gina su London Gin ili London Dry Gin, Plymouth gin, Old Tom i Genever gin, a razlikuju se načinom proizvodnje, okusom, a neki čak i bojom.

London Dry Gin

London Dry Gin potječe iz Engleske, ali se proizvodi diljem svijeta. Primjeri najpoznatijih London Dry Ginova su Beefeater, Tanqueray i Bombay Sapphire. Neki proizvođači ove vrste gina ubacuju i svježe kore od limuna ili osušene kore prije destilacije, što im daje lagani, citrusni okus, a dodatak svježeg limuna u martini dodatno ističe biljne arome gina.

Dry u imenu znači da nema dodanih (umjetnih) aroma, arome su sve prirodne iz biljnih vrsta bez dodanih zaslađivača, a slatke note ginu najčešće dolaze od sladića koji se dodaje kao jedan od sastojaka.

Plymouth gin

Plymouth gin proizvodi samo jedna destilerija koja je ujedno među najstarijim zabilježenim destilerijama u Velikoj Britaniji.

Više je suh nego London Dry gin i sadrži veću količinu citrusa, a sadrži i mješavinu sedam biljnih vrsta: smreke, sjeme korijandera (koji dodaje okus kiselosti), suhe kore slatke naranče, kardamom, korijen anđelike i korijen Orris. Plymouth gin je lijepe i masne teksture, koja odlično prianja u martiniju i negroniju jer drži odličan balans gorčine. Zanimljiv sastojak ovog gina je voda koja dolazi iz posebnog Dartmoor rezervoara.

Old Tom

Old Tom je izvorno bio zaslađeni gin koji se proizvodio sredinom 18. stoljeća, a Old Tom je bio ulični naziv za gin. Radi se o vrlo doromr ginu čiji se biljni sastojci destiliraju, a slatkoća u njemu dolazi od veće količine sladića koja je u destilaciji – nema kasnijih dodataka okusu. Bogatijeg je okusa od London Dry gina, zbog čega bolje djeluje u miješanim pićima i koktelima.

Neki proizvođači ovog gina koriste bačve s vinom za odležavanje, pa iz tog razloga poprima boju karamele, ali neki Old Tom ginovi su bistri, kao Hayman. Također, neki koriste i dodane šećere za zaslađivanje, dok se drugi oslanjaju na biljne sastojke kako bi postigli slatkastu aromu.

Genever

Genever ili Jenever je izvorni stil gina, koji datira iz Nizozemske iz 16. stoljeća. Osnovna zrna su sladna (kada zrno počne klijati, taj se proces zaustavlja), i aromatizirana smrekom i biljkama, ali manje od ostalih vrsta gina.

Umjesto da koriste neutralni alkohol od žitarica, Geneverovi destileri zapravo stvaraju sladni vinski alkohol, koji je prevladavajući okus gina. Zrna se ostave da fermentiraju negdje oko pet dana, a zatim se pretvaraju u kašu, koja je slična onoj kako se izrađuje viski. Tada se dodaju različite biljke, uključujući smreku, ali razlika ovdje između suhog gina i Genevera je u tome što smreka nije prevladavajući okus. Okusu se često dodaju klinčić, kim, đumbir i muškatni oraščić, rijetko kada se dodaju citrusi i agrumi.

Ponuda ginova u Međimurskom štacunu

U Međimurskom štacunu brižno smo odabrali ponudu ginova koji njeguju proizvodnju sa sastojcima lokalnog porijekla, ali i tradicionalnu simboliku.

Gin Murska dekla priča je trojice mladića združenih u Blazar destileriju. Murska dekla ime je dobila po murskim vilama ili na međimurskom – deklama. Dekla također znači i djevojka.

Pod etiketom Murske dekle proizvode se London Dry gin i Old Tom gin odležan u hrastovim bačvama.

Glavni sastojci London Dry gina su bobice borovice, korijander, korijen anđelike, sladić, korica limuna i naranče, limunska trava i list vinove loze. Borovica je lokalnog porijekla, iz Međimurja, dok organske naranče i limune nabavljaju iz Dalmacije.

Murska dekla Old Tom razlikuje se od svoje starije sestre London Dry po miješanju s vinskim destilatom. Njega ekipa Murske Dekle radi od vina Pušipel koje za njih proizvodi lokalna vinarija Tomšić.

Hortus gin destilerije Good spirit destiliran je u Međimurju, cvjetnjaku Hrvatske (“Hortus Croatiae”), upotrebom najboljih klekovih bobica i desetak vrsta sušenog cvijeća.

Radi se o London Dry ginu vrhunske kvalitete kojeg odlikuje iznimna pitkost i savršeno se uklapa u mnoga miješana pića, a sve zahvaljujući šesterostrukoj destilaciji i najkvalitetnijim sastojcima. Prekrasnom aromom dominiraju klekove bobice uz suptilne note sušenog cvijeća.

Za proizvodnju Blueberry gina Eko borovnica Lisjak osim klekovih bobica (borovica) koristile su se i njihove ekološke borovnice, a rezultat je London Dry gin neodoljivog voćnog okusa.

On je nakon destilacije kratko maceriran borovnicama čime je dobivena prekrasna ljubičasta boja, a cijeli proces šesterostruke destilacije odvija se u destileriji Good spirit.

Najpoznatiji kokteli sa ginom

Sve herbalne note koje se mogu naći u ginu dolaze do izražaja tek kada se pomiješaju s nekim drugim pićem, što gin čini vrhunskim alkoholom za izradu koktela.

Najpoznatiji mix s ginom je dvadesetih godina bio s tonikom, kriškom limuna i ledom, a tako se i danas najčešće pije. 50-tih godina se gin počeo koristiti kao baza za mnoge koktele, među kojima je jedan od najpoznatijih Martini Dry, kombinacija gina s vermutom. Ginu je nakon toga lagano pala popularnost, sve do dolaska brenda Bombay Sapphire, koji je zaživio gin u koktelima.

Nakon što smo ginove iz naše ponude u nekoliko navrata testirali same, eventualno uz kocku leda, spojili smo ih i u 3 koktela.

Blueberry gin idealan je za kombinaciju s tonicom, u jednom od najpopularnijih koktela- gin& tonic.

Uvijek potražite kvalitetan tonik s manjom količinom šećera, koji neće uništiti okus divnog gina.

Gin& tonic začinite s listićima svježe mente i borovnicama.

Preporuka: u gin & tonic ne bi trebalo gurati previše začina, najbolje jedan do dva.

Kuhano vino je klasik, ali kuhani gin mogao bi preuzeti glavnu ulogu pića za ugrijati dušu, tijelo i raspoloženje. Isprobajte ovu zimsku kombinaciju iz topline doma!

Bramble u kombinaciji s Murska dekla London Dry ginom omiljeni je koktel ženske polovice.

Murska Dekla gin – 40ml
Šećerni sirup – 10ml
Limunov sok – 20ml
Crème de cassis – 20ml

Bramble je moderni klasik i jednostavan gin cocktail s voćnim okusom.

Jeste li znali?

  • Na Filipinima se pije najviše gina na svijetu. Iako bi mnogima prvo na pamet pali Britanci, gotovo 40% od ukupne svjetske konzumacije popije se na Filipinskom otočju.
  • Gin = srebro – Gin na japanskom znači srebro i Gin je popularno žensko ime u Japanu.
  • Gin s vodom – pravi način degustacije gina je razvodnjen s jednakom količinom vode na sobnoj temperaturi.
  • Gin + sok od rajčice = lijek za mamurluk. Prije nastanka koktela Bloody Marry, u New Yorku se 20-ih godina miješao gin i sok od rajčice kako bi se ljudi riješili mamurluka.
  • U gradu Hesselt, u Belgiji, nalazi se Nacionalni muzej gina – Jenever Museum

Danas iz ponude izdvajamo